HASZNOS TEENDŐK  – TUNÉZIÁBAN (2020. március 22.)

Kedves Tunéziában élő magyar honfitársaink! A köztársasági elnök mai naptól kihirdetett lakóhely elhagyási tilalma jelentős mértékű változtatásokat követel mindennapi rutinjainktól.

Ennek kezelésére a nagykövetség Facebook oldalán rendszeresen jelentkezünk információkkal, javaslatokkal. A március 22-i, vasárnapi csokorra való:

  1. Kérem, hogy a https://konzinfougyseged.mfa.gov.hu/#!/login oldalon szíveskedjen regisztrálni konzuli védelemre. Nemcsak Tuniszban, de Budapesten is nagy segítség, ha Ön az adatait, elérhetőségeit megosztja velünk. Ezeken az elérhetőségeken munkatársaink is tudják Önt keresni, érdeklődni hogylétük felől.
  2. A lakóhely elhagyási tilalom idején élelmiszerboltba és patikába mindig ki lehet menni, fontos hogy legyen Önnél mindig útlevele és/ vagy tunéziai tartózkodási engedélye.
  3. Több napra, ha lehetősége engedi, több hétre vásároljon előre tartós élelmiszereket. Ugyan jelenleg liszt, dara ellátási gondok vannak, ez a nyitva tartó (kis) üzletekkel jövő héttől javulhat, ugyanakkor minden vásárlásnál mennyiségi korlátra számíthatunk.
  4. Nem/nem javasolt minden nap hosszú ideig sorban állni az üzletek előtt. Amikor mégis elhagyja otthonát, intézze ügyeit tömbösítve.
  5. Amennyiben el kívánja hagyni az országot, kérem jelezze a consulate.tun@mfa.gov.hu e-mail címre vagy a +216 98 222 339 ügyeleti telefonszámra kérését. Jelenleg nincsen lehetőség kiutazni az országból a légtér és szárazföldi határzár miatt. A határzárak módosításáról tájékoztatást teszünk közzé. Számolni kell azzal, hogy az április 4-ig elrendelt lakóhely elhagyási tilalom hetekkel meg lesz hosszabbítva és kiutazásra nem lesz lehetőség.
  6. Amennyiben egyedül él, kérem, rendszeren konzultájon egy kapcsolattartó ismerőssel, családtaggal.
  7. A pánik érzés elkerülése érdekében limitálja közösségi médiahasználatát. Saját fizikai és szellemi jóléte érdekében alkalmazzon és kövessen olyan napi rutint, amely segíthet egy több hetes otthonlét nehézségein felülkerekedni.
  8. Jelenlegi járványügyi helyzet: Tunéziában az igazolt fertőzött esetek száma 60 fő (20 új eset). Négy személyt kezelnek kórházban, három személy elhunyt, egy fő gyógyult. Helyi magyar fertőzöttről nincs tudomásunk.
  • Javasolt tunéziai honlapok:

KAPCSOLATTARTÁS

A magyar állampolgárok kicsi, ám összetartó közösségének megismeréséhez kérem, hogy

  1. regisztráljon konzuli védelemre : https://konzinfougyseged.mfa.gov.hu/#!/login
  2. a CONSULATE.TUN@MFA.GOV.HU e-mail címre várjuk írásos megerősítését, hogy milyen csatornán (telefon, e-mail, Whatsapp, Messenger stb.) kíván kapcsolatot tartani velünk. Március 26-ig létrehozunk az Ön által megosztásra engedélyezett címével olyan csoportokat, akik fizikailag egymáshoz közel tartózkodnak, illetve akik ezen zárt csoportokon belül szeretnének egymással információkat megosztani.
  3. A MISSION.TUN@MFA.GOV.HU e-mail címre örömmel várjuk a magyar-tunéziai kapcsolatok (külgazdasági, turisztikai, egészségügyi, vízügyi) fejlesztésére irányuló javaslatait. Ez az e-mail cím is a folyamatosan nyitva tartó tuniszi magyar nagykövetség munkacíme. Kérjük, az egyes konzuli kérdésekhez a consulate.tun@mfa.gov.hu e-mail cím használatát
  4. A https://tunisz.mfa.gov.hu/honlapunkon általános információkat találhat – ha van szövegszerű kész javaslata, információja, amit szeretne itt látni, kérem, azt a mission.tun@mfa.gov.hu e-mail címre szíveskedjen továbbítani.
  5. A FACEBOOK oldalunkon olvashatja a legfrissebb információinkat. Itt nincs lehetőség kommentelésre, a facebook oldalon található információkkal kapcsolatos észrevételeit a consulate.tun@mfa.gov.hu e-mail címre várjuk. Nagykövetségünk titkársági címe: (mission.tun@mfa.gov.hu)