A tunéziai védelmi miniszter bejelentette, hogy a hadsereg március 23-tól 24h szolgálatban részt vesz a teljes kijárási tilalom betartatásában Tunézia teljes területén további szigorítás várható miután ma délelőtt a belügyminiszter és az igazságügyi miniszter egyeztetett a rendőrség és a katonaság koronavírus ellenes tevékenységének szorosabb koordinálásáról.

2020. március 22-től az országban teljes lakhelyelhagyási tilalmat léptettek életbe. A zárlat előreláthatóan ez év április 08-ig marad érvényben.

Kérjük a Tunéziában élő magyar állampolgárokat, hogy tartsák tiszteletben a tunéziai hatóságok rendelkezéseit és maradjanak otthonaikban. A magyar nagykövetség folyamatosan teszi közzé a rendkívüli állapottal kapcsolatos információkat a facebook oldalán (Fb.Ambassadede HongrieTunis), valamint a honlapján  (www.tunisz.mfa.gov.hu).

Tisztelt Tunéziában tartózkodó magyar állampolgárok. Tájékoztatjuk Önöket, hogy a tuniszi magyar nagykövetség ügyeleti számán  +216.98.222.339   munkatársaink nyitvatartási időn túl is fogadják hívásaikat, amennyiben a  koronavírus járvánnyal kapcsolatosan segítségre, illetve tájékoztatásra van szükségük.

2020. március 20-án 23.59 órakor Tunézia légterét határozatlan ideig lezárják.

Felhívjuk a Tunéziába utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy 2020. március 13-ától, a külföldről beutazó személyeknek – kivétel nélkül – azonnal 14 napos házi karanténba kell vonulniuk a Tunéziába történő beutazáskor. Az intézkedést megszegők 6 havi elzárásra és 1500 tunéziai dínár büntetésre számíthatnak.

Tuniszban jelenleg 3 egészségügyi intézmény fogad COVID betegeket (a Charles Nicole kórház, a Saint-Augustin klinika, valamint az Abderrahmen Mami kórház).

A Franciaországból, Németországból, Angliából, Spanyolországból és Egyiptomból érkező utasok átszállását is megtiltották.

A tunéziai járványügyi hatóságok megtették a szükséges intézkedéseket a COVID-19 járvány kezelésére, azonban a vírus elterjedése esetén szükséges fekvőbeteg ellátáshoz rendkívül kevés ágy áll rendelkezésre a kórházak intenzív osztályain.

Az állampolgárok rendelkezésére bocsájtottak két, éjjel-nappal hívható ingyenes számot („190” + 80101919.), amelyeken bárki bejelentést tehet, amennyiben koronavírusos megbetegedést tapasztal a környezetében.

A tunéziai Egészségügyi Minisztérium Facebook honlapján folyamatosan frissítik a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos információkat. Ezen túlmenően a tárca a tunéziai tv-csatornákon keresztül egészségügyi kampányt indított el a szükséges higiéniai szabályok alkalmazása, ill. betartatása érdekében.

A tuniszi magyar nagykövetség változatlanul fogadja az itt élő magyar állampolgárok üzeneteit a mission.tun@mfa.gov.hu vagy konzuli ügyekben a consulate.tun@mfa.gov.hu e-mail címeken.

A COVID-19 járvánnyal kapcsolatosan létrehozott tunéziai tájékoztató honlapok:

http://www.onmne.tn/fr/dossiers_thematiques.php?id_rub=5&id=25

http://www.santetunisie.rns.tn/fr/

https://www.who.int/fr/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

https://www.facebook.com/santetunisie.rns.tn/