Károlyi Márton nagykövet 2018. november 24-én a délelőtti órákban a karthágói Elnöki Palotában átadta megbízólevelét Béji Caïd Essebsi-nek, a Tunéziai Köztársaság elnökének. A ceremónián jelen volt Khemaies Jhinaoui külügyminiszter is.

 

A tunéziai elnök készségét fejezte ki a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére különösen a kereskedelmi kapcsolatok terén. Emlékeztetett, hogy Tunézia megpályázta az ENSz BT nem-önálló tagságát a 2020-2021 közötti időszakra, melyhez számítanak a magyar kormány támogatására. Az államfő köszönetet mondott a Magyarország által évente Tunéziának nyújtott 150 „Stipendium Hungaricum” ösztöndíjért, s kérte a kiválónak minősített ösztöndíjprogram fenntartását és lehetőség szerinti bővítését.

 

Károlyi Márton nagykövet továbbította Áder János köztársasági elnök üdvözletét és megerősítette a kapcsolatok fejlesztésére irányuló magyar készséget. Hozzátette, hogy a politikai kapcsolatrendszerben a rendszeres külügyi érintkezésekkel párhuzamosa a magyar fél nyitott az érvényes meghívással rendelkező tunéziai felsővezetők budapesti fogadására is. A külgazdasági és kereskedelmi kapcsolatok bővítését szolgálja a közvetlen légi összeköttetés újra nyitásának terve a két főváros között, illetve a 2019 tavaszán Budapesten megtartandó gazdasági vegyes bizottsági ülés.