• Tunisz

  Tunisz - Zitouna mecset

  Tovább
 • Tunisz

  Tunisz - Karthágó Antonius termái

  Tovább
 • El Jem Amfiteátrum

  El Jem Amfiteátrum

  Tovább
 • Tunisz - Bardo Múzeum

  Tunisz - Bardo Múzeum

  Tovább
 • Ennejma-Ezzahra (Erlanger) Palota

   Arab és Mediterrán Zenei Központ

  Tovább

Kedves Látogató! 

Nagy örömömre szolgál, hogy a tunéziai Magyar Nagykövetség hivatalos oldalán üdvözölhetem. Az oldal abból a célból készült, hogy Magyarországról és a két ország közötti kapcsolatokról hasznos és friss információkat osszon meg Önnel.

A Földközi-tenger térségében elfoglalt stratégiai helyzete folytán Tunézia nagyon fontos szerepet játszott a régió civilizációinak történetében. Az ókori Karthágó kereskedelmi, tengeri és katonai nagyhatalomként a maga korában a Római Birodalommal is felvette a versenyt. Most közel kétezer évvel később, Tunézia kiemelt partnerségi viszonyt ápol Európával, s ez a partnerség az évtizedek során egyre csak erősödik.

A 2010-2011-es forradalom, a Méltóság forradalma után Tunéziában nem uralkodott el a káosz. Az ország elindult a demokratikus átmenet útján, miközben különös figyelmet szentelt az emberi jogoknak. A 2014-es új alkotmány arról tanúskodik, hogy Tunéziában erős a demokrácia és a jó kormányzás iránti igény.

Tunézia egy pozitív kivételt testesít meg egy gyakran bizonytalansággal és nemzetközi terrorizmussal fenyegetett térségben. Sikerült egy olyan egyedülálló politikai modellt létrehoznia, amely a párbeszéden és a tolerancián alapul. A tunéziai nép a saját kezébe tudta venni a sorsát, s ennek a folyamatnak a nemzetközi szintű elismerését a 2015-ös Béke Nobel Díj elnyerése is jól mutatta.

Magyarország támogatja Tunéziát a demokratikus átmenetben, és hozzá akar járulni annak fejlődéséhez a különböző szektorokban történő együttműködés biztosításával, illetve a bilaterális kapcsolatok megerősítésével.

Országaink kiemelten jó kapcsolatokat ápolnak a gazdaság,  az agrárium és a turizmus területén. A magyar kormányzat 2013-ban elindított egy Stipendium Hungaricum elnevezésű ösztöndíjprogramot. Ez a program tanulmányi ösztöndíjakat nyújt olyan tunéziai hallgatók számára, akik Magyarországon szeretnék folytatni tanulmányaikat az irodalom, a művészetek, a gazdaság, a mezőgazdaság és a műszaki tárgyak területén.

A magyarok szeretik Tunéziát. Minden évben több ezer magyar turista tölti szabadságát ebben az országban. Tunézia sosem veszítette el a magyarok bizalmát. Ellenkezőleg, biztosak vagyunk benne, hogy mindazon kihívások ellenére, melyekkel Tunéziának szembe kell néznie, az ország továbbra is egy modern, vonzó és versenyképes ország marad.

Szentgyörgyi Zoltán

 nagykövet