A nagykövetség szervezésében 2019. február 24-től hatnapos szakmai látogatást teljesített Tunéziában Vattay Richárd, a Water&Soil Kft. ügyvezető igazgatója. A szakmai programot bevezető hivatali megbeszélések során bemutattuk a magyar fejlesztésű vízmegkötő technológiát a – tunéziai agrárfejlesztések finanszírozását is ellátó – Mezőgazdasági Befektetéseket Ösztönző Ügynökség (Agence de la Promotion des Investissement Agricoles – APIA) vezetőinek és a helyi Mezőgazdasági, Vízügyi és Halászati Minisztérium égisze alatt működő Erdészeti Főigazgatóság vezetőinek. A megbeszélésen Salem Trigui főigazgató kifejtette, hogy megvizsgálja a termék erdészeti rekultivációs tenderein való alkalmazásának lehetőségét.

A Mezőgazdasági Képzési és Ismeretterjesztési Ügynökségen (Agence de la Vulgarisation et de la Formation Agricoles – AVFA) tartott konferencia során megismerkedtünk a magyar termék tunéziai tesztelésében érdekelt tunéziai intézetekkel. Köztük a Tunéziai Nemzeti Agrárkutatási Intézet (Institut National de Recherche Agronomique de Tunisie – INRAT), a Nemzeti Vidékfejlesztési, Vízügyi és Erdészeti Kutatóintézet (Institut National de la Recherche en Génie Rural, Eaux et Forêts – INEGREF) és a Száraz-égövi Kutatóintézet (Institut des Régions Arides - IRA) tudományos munkatársaival, valamint a Citrusfélék Technikai Központjának (Centre Technique des Agrumes – CTA) és a Burgonya és Articsóka Technikai Központjának (Centre Technique de la Pomme de Terre et de l’Artichaut – CTPTA) vezetőivel. Vidéki látogatásaink során megbeszélést folytattunk a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központtal (NAIK) is kapcsolatban álló Regionális Kertészeti és Biogazdálkodási Kutatóközpont (Centre Régional de Recherche en Horticulture et en Agriculture Biologique – CRRHAB), valamint a tunéziai organikus mezőgazdaság hitelesítő intézeteinek akkreditációját is végző Bio-Mezőgazdaság Technikai Központ (Centre Technique d’Agriculture Biologique – CTAB) vezetőivel.

A szakmai látogatás hivatalos programját 2019. március elsején az alábbi programokkal zártuk. Kapcsolatfejlesztés céljából találkoztunk a Zöldségek Szakmaközi Csoportosulásának (Groupement Interprofessionnelle des Légumes – GIL) vezetőivel, továbbá a kapcsolatok elmélyítése érdekében az INGREF és az IRA talajkutatásban jártas professzoraival, valamint az INRAT agronómiai laboratóriumának vezetőjével. Az utóbbiról, PhD Mohamed Annabi úrról megtudtuk, hogy aktív tagja a földközi-tengeri térségben folytatott kutatási- és innovációs partnerség (Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area - PRIMA) nevű programnak is.