Egyszerűsített honosítás, visszahonosítás

Az egyszerűsített honosítási eljárással kapcsolatos információkat a  http://www.kormanyhivatal.hu/hu/budapest/jarasok/egyszerusitett-honositasi-eljaras oldalon találják.

Egyszerűsített honosítási kérelmet az nyújthat be, aki a kedvezményes honosítás következő (együttes) feltételeinek maradéktalanul megfelel:

  • maga vagy felmenője magyar állampolgár volt, vagy valószínűsíti magyarországi származását,

VAGY

  • aki magyar állampolgárral legalább tíz éve érvényes házasságban él, vagy öt éve él házasságban és közös gyermekük született,

ÉS

  • magyar nyelvtudását igazolja (ezt a kérelmet átvevő szerv ellenőrzi),
  • a magyar jog szerint büntetlen előéletű, és büntetőeljárás nincs ellene folyamatban, és
  • honosítása nem sérti Magyarország közbiztonságát és nemzetbiztonságát.

A kérelem benyújtására csak előzetes időpont egyeztetés alapján kerülhet sor. Az egyszerűsített honosítási eljáráshoz kapcsolódóan is külön felhívjuk a figyelmet, hogy az eljárás közben a konzulátus nem tud az ügy állásáról tájékoztatást adni.

A honosítás egy olyan diszkrecionális állami döntés, amelyhez vezető eljárás időtartama az eljáró hatóságok döntésének függvényében, a kérelem vizsgálatának tartalmától függően akár nagyon hosszú ideig is eltarthat. A honosítás nem jár alanyi jogon, arról a feltételek fennállása esetén mindenki esetében egyedileg születik döntés.

Felhívjuk a figyelmet, hogy 2020. február 1. napját követően benyújtott honosítási vagy visszahonosítási kérelem esetén a Magyarországon lakóhellyel nem rendelkező honosított polgár részére is hivatalból kerül kiállításra személyazonosító igazolvány.

Fontos változás, hogy a magyar állampolgárságról szóló 1993. évi LV. törvény végrehajtásáról szóló 125/1993. (IX. 22.) kormányrendelet melléklete új formanyomtatványokat állapított meg a klasszikus honosítás, az egyszerűsített honosítás kérelmezésére, és a magyar állampolgárság visszaszerzésére irányuló nyilatkozatra.