A Külgazdasági és Külügyminisztérium tudománydiplomáciai támogatásával nagysikerű szakmai napot tartottunk 2019. június 11-én a magyar építőipari innovációról. Partnereinkkel, tunéziai részről a Tunéziai Ipari, Kereskedelmi és Kézművesipari Szövetség (Union Tunisienne de l'industrie, du commerce et de l'artisanat - UTICA) égisze alatt működő Nemzeti Építőipari Szövetséggel (Fédération National du Bâtiment – FNB), míg magyar részről az Arsisco Industrial Investment Group (AiiG) Zrt-vel együttműködve a magyar építőipari technológiákon belül is kiemelten az innovatív betonerősítési technológiák, egyes újszerű fűtéstechnológiák és bizonyos nanotechnológiai szigeteléstechnológiák tunéziai bemutatását céloztuk meg.

A magyar előadói kört egy nagykövetségi prezentáción túl, az Arsisco Innotech Kft (https://arsiscoinnotech.com/) és a Hungarowatt Kft (www.thermie-s.hu/) előadásaira korlátoztuk. Míg tunéziai oldalról előadást tartott a Lakásügyi, Infrastruktúrafejlesztési és Területrendezési Minisztérium (Ministère de l’Équipement, de l’Habitat et de l’Aménagement du Territoire) beruházásfejlesztési igazgatója, a Nemzeti Építőipari Szövetség (FNB) alelnöke és a Nemzeti Építőipari Beruházok Szövetségének (Fédération National des Entrepreneurs de Bâtiments et de Travaux Publics – FNEBTP)  elnöke.

160 meghívott vendégünk között volt a Lakásügyi, Infrastruktúrafejlesztési és Területrendezési Minisztérium 4 szakmai főigazgatója és 24 regionális igazgatója, az építőanyagok tesztelésében, akkreditálásában és engedélyezésében eljáró, összesen 5 helyi hivatal vezetője, a két építőipari szövetség keretei között működő, összesen 35 szakipari szövetség vezetője, az Országos Ingatlanfejlesztési Kamara (Chambre Syndicale Nationale des Promoteurs Immobiliers – CSNPI) képviselője, a legnagyobb mérnöki és kivitelezői irodák vezetői, számos építőanyag-forgalmazó és építőiparti vállalkozó.

A két magyar előadó mindegyike bemutatta az előzetesen kiválasztott terület általa képviselt megoldását. Az Arsisco Innotech Kft. munkatársai  az építőiparban széleskörűen használt betonacél alternatívájaként mutatta be az úgynevezett acélhajat, valamint a saját találmányaként kifejlesztett bazalt alapú kompozit szövetet és armatúrát (ANPB), melynek legnagyobb előnye a könnyű súlyán kívül a rozsdamentessége, valamint sav- és tűzállósága. A Hungarowatt Kft. ügyvezető igazgatója bemutatta cégének THERMIE fantázia nevű termékcsaládját, amely nanotechnológiai eljárások alkalmazásával készített festék formájában körülbelül egy milliméteres vastagsággal képes elérni a hagyományos üveggyapot vagy polisztirol bevonat hőszigetelő hatását, rendkívül megkönnyítve ezzel az épületszigetelési teendőket.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tudománydiplomáciai támogatásával kiutazott magyar vállalatok vezetői megismerkedtek a tunéziai építőipari piaccal, a helyi versenytársakkal, a magyar termékeik tunéziai piacra jutásának adminisztratív feltételeivel és a lehetséges tunéziai partnereikkel, akik számos üzemlátogatásra is elkísérték a vendégeinket.