2019. április 1-től hatnapos szakmai látogatást teljesített Tunéziában Pék Miklós, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztály (ZÖKO) tudományos munkatársa. A programhoz csatlakozott a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karának két, az Európai Unió ERASMUS+ mobilitás keretében Tunéziába látogató kutatója is.

Hivatalos megbeszélésre került sor a NAIK tunéziai partnerintézetének vezetőivel az ERASMUS+ által biztosított kutatói mobilitás adta lehetőségek jobb kihasználása érdekében. A magyar delegáció a magyar fűszerpaprika-vetőmagok tunéziai bevezetését célzó program keretében tudományos megbeszéléseket folytatott a Tunéziai Pasteur Intézetben (IPT), an Tunéziai Nemzeti Agronómiai Intézetében (Institut National Agronomique de Tunisie - INAT) és Tunéziai Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézetében (Institut National de Recherche Agronomique de Tunisie - INRAT).

Sousse városában megbeszélésekre került sor a tunéziai organikus mezőgazdaság hitelesítő intézeteinek akkreditációját is végző Bio-Mezőgazdaság Technikai Központ (Centre Technique d’Agriculture Biologique – CTAB) laboratóriumában, a Chott-Meriem-i Mezőgazdasági Felsőoktatási Intézetet (Institut Supérieur Agronomique de Chott Meriem) és a Sousse-i Olivaintézet (Institut de l’Olivier de Sousse) munkatársaival valamint a NAIK-al már szoros kapcsolatban álló Regionális Kertészeti és Biogazdálkodási Kutatóközpont (Centre Régional de Recherche en Horticulture et en Agriculture Biologique – CRRHAB) kutató-laboratóriumaiban. A magyar kutatók látogatást tettek a Mahdia-i Regionális Mezőgazdaságfejlesztési Központban (Centre Régional de Développement Agricole - CRDA) és - mint a magyar vetőmagok lehetséges tunéziai tesztelését végző vállalkozást - felkeresték a Select Plant vállalkozás vezetőjét, akivel bejárták a cég Cap Bon félszigeten fekvő kertészeteit.

A program utolsó munkanapján megbeszélések voltak a Zöldségszakmaközi Hivatal (Groupement Interprofessionnel des Légumes - GIL) és a Gyümölcsszakmaközi Hivatal (Groupement Interprofessionnel des Fruits - GIF) vezetőivel, valamint a Citrusfélék Technikai Központjának (Centre Technique des Agrumes – CTA) és a Burgonya és Articsóka Technikai Központjának (Centre Technique de la Pomme de Terre et de l’Artichaut – CTPTA) kutatóival.”