2017. október 3-tól ötnapos szakmai látogatáson vett részt Tunéziában Somogyi Norbert, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgató-helyettese és Táborosiné Ábrahám Zsuzsanna, NAIK Zöldségtermesztési Önálló Kutatási Osztályának kutató munkatársa.


A szakmai program során a NAIK és tunéziai partnerintézményének (IRESA) vezetői megállapodtak abban, hogy a köztük 2016.03.11-én aláírt együttműködési megállapodás értelmében az agroerdészet és a zöldségtermesztés kutatóinak együttműködését kívánják leginkább elmélyíteni. Ennek érdekében megszervezésre kerül egy-egy tudományos kollokvium és intenzívebbé teszik a terület kutatóinak kölcsönös cseréjét.

 

 

A Tunéziai Nemzeti Agronómiai Intézet (INAT) magyar vetőmagokkal végzett paprika mikorrhizálási kísérletének (gombahifák növekedésre és termésmennyiségre gyakorolt hatásának tudományos vizsgálata) bemutatásán megtudtuk, hogy mely magyar paprikafajták alkalmasak a leginkább a tunéziai körülményekhez. A Tunéziai Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézetben (INRAT) folytatott szakmai egyeztetés során pedig megerősítést nyert, hogy egy lehetséges közös nemesítési program során a tunéziai félnek fontos a magyar genetikai anyagok koraisága és kiváló beltartalma (elsősorban magas szárazanyag- és festéktartalom), míg a magyar fél számára a tunéziai vonalakban már jelenlévő rezisztencia lehet fontos. 

 

 

A Regionális Kertészeti és Ökológiai Mezőgazdaság Kutatási Központban (CRRHAB) tartott megbeszélés során felmerült a paprikával kapcsolatos közös kutatás lehetősége, ideértve a magyar fajták tesztelését közép- és dél-tunéziai termőhelyeken, ami számunkra elsősorban a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra történő tesztelésben jelenthet nagy segítséget.