Tunézia Észak-Afrikában található, egyrészt a Földközi-tenger, másrészt Algéria és Líbia között.

Az ország területe: 163,610 km², amelyből 155,360 km² szárazföld, míg 8,250 km² víz.

Az országnak 1,495 km szárazföldi határa van, amelyből Algériával 1,034 km közös határszakasz, míg Líbiával 461 km közös határszakasz.

Tunézia tengerparti határa 1148 km hosszan húzódik.

Tunézia térképét ide kattintva nézheti meg.  

Tunézia időjárását az enyhe, esős tél, és a száraz forró nyár jellemzi. Az ország déli része sivatagos, az erre jellemző klímával.

Az ország legalacsonyabb pontja a Chott el Gharsah: -17 m.

Az ország legmagasabb pontja a Jebel el Chambi: 1,544 m

Tunézia fővárosa Tunisz.

Az ország telefonos előhívója: +216

Tunézia a a téli időszakban a közép-európai időzónában (CET, UTC+1), míg nyáron a nyugat-európai időzónában (UTC + 0) van. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az országban nincsen óraátállítás.

Az ország lakossága: 11,134,588 fő (2016. július).

Tunézia hivatalos fizetőeszköze a tunéziai dinár (TND). A tunéziai dinár váltópénze a millim.

1 tunéziai dinár = 1000 millim.

Mivel a tunéziai dinár nem konvertibilis fizetőeszköz, ezért ennek más devizanemre történő átváltása, valamint ennek külföldön történő visszaváltása nehézségekbe ütközhet.

A magyar forint tunéziai dinár egymáshoz viszonyított hozzávetőleges árfolyamát ide kattintva tekintheti meg.    

Az ország hivatalos nyelve az arab.

Egyéb beszélt nyelvek: francia, berber (tamazigh).

A francia nyelvnek ugyan nincsen az országban hivatalos státusza, azonban nagy jelentőséget játszik az ország működésében, mivel - hagyományosan - a társadalom közel kétharmada (különösen a nagyobb városokban) ért és beszél is franciául.

 Az angol nyelvet különösen a nagyobb városokban sokan megértik.

Az ország államformája: parlamenti köztársaság.

Tunézia függetlenségét 1956. március 20-án nyerte el.

Az ország nemzeti ünnepei a következők: március 20. (Függetlenség napja); január 14. (Forradalom és Ifjúság Napja).

További főbb munkaszüneti napok: január 1. (Újév); április 14. (Mártírok napja); Május 1. (Munka ünnepe); július 25. (Köztársaság napja), augusztus 13. (Nők napja); október 15 (Evakuáció napja)

Mivel az Iszlám vallás az iszlám naptár szerint határozza meg az ünnepeket, ezért ezek a Gregorián naptárhoz képest változó időpontban vannak. 

Főbb vallási ünnepek: a Ramadan 2017-ben május 27-én kezdődik, és ezt június 26-27-én zárja le az Aid el Fitr vallási ünnep; az Aid el Kebir egy háromnapos ünnep, amely 2017-ben szeptember 1-3-ra esik; Ras el Am el Hejri (iszlám Újév) 2017-ben szeptember 22.

Ramadan hónap idején az iszlám vallású emberek napközben (nafelkeltétől napnyugtáig) tartózkodnak az evéstől, az ivástól, valamint a dohányzástól.

A Ramadan hónap nagyon gyakran nyári, azaz túrista időszakra esik, azonban ez nem jelent általánosságban problémát a főbb idegenforgalmi és nyaralóhelyeken.

A turisztikai központokban az éttermek, valamint a kávézók többsége a ramadan hónapjában is nyitva tart és fogad vendégeket.